Hoe het softwareaandeel reageert De herstructurering van Software AG zal ook dit jaar duur zijn. CEO Sanjay Brahmawar ziet nog steeds kansen voor de in Darmstadt gevestigde softwareleverancier en wil blijven investeren in toekomstige groei. Komend jaar zouden de resultaten dan weer moeten verbeteren, maar in eerste instantie zou de operationele marge verder moeten dalen, maakte het bedrijf MDAX woensdag bekend. Na wat heen en weer ging het aandeel uiteindelijk fors omhoog – de goede prestatie aan het einde van het jaar en de goede ordersituatie volgens experts gaven een boost.

Brahmawar had investeerders al voorbereid op een magere periode van twee jaar in termen van resultaten. “In 2021 willen we onze transformatie en continue groei nog sneller stimuleren”, zei de manager. Vorig jaar daalde de marge op het resultaat vóór rente, belastingen en afschrijving van goodwill (Ebita), gecorrigeerd voor speciale effecten, met 8 procentpunt naar 21,2 procent. Dit jaar zou het nu nog maar tussen de 16 en 18 procent moeten zijn. Analisten hadden gemiddeld meer dan 20 procent op de slip staan. Een handelaar liet de Darmstadters ’s morgens vroeg niet uitkijken: het was “verschrikkelijk” en duidde al op een overgangsjaar. Analist Gautam Pillai van Goldman Sachs zag het anders: niet alleen had de softwareontwikkelaar weer een sterk kwartaal achter de rug, investeerders zullen waarschijnlijk ook de hoge dynamiek van toekomstige groei-indicatoren wegen, zoals orders die hoger zijn dan de lagere marges in 2021 als gevolg van vroege investeringen von der Baader Bank schreef dat de groep op de goede weg is met de overgang naar het nieuwe businessmodel. De margedoelstellingen van dit jaar zijn een teleurstelling, maar de bevestiging van de middellangetermijnprognose zou enig vertrouwen moeten geven.

“We zien nu de eerste vruchten van de groeistrategie, dus we verwachten minder investeringsbehoeften in het komende jaar”, zei Brahmawar in een interview met het financiële persbureau dpa-AFX. De Belg was ook naar Darmstadt gehaald om de chronisch zwakke groei van de groep de afgelopen jaren te stimuleren. “We zijn al acht, negen, tien jaar niet gegroeid, dus het vergt een heroverweging als je weer een groeibedrijf wilt worden”, zei Brahmawar. “Daarom investeren we: in abonnementen, in technologie, in personeel en in de bedrijfscultuur.” Software AG wil ook een sterkere rol spelen bij overnames. “Nu we goed op weg zijn naar organische groei, zijn we nu actief op zoek naar strategisch interessante gebieden zoals IoT en kunstmatige intelligentie”, aldus Brahmawar. Hiervoor heeft de groep ongeveer 500 miljoen euro aan liquide middelen en kan ze nog eens 1,5 tot 2 miljard euro lenen. De reden voor de lasten op de resultaten is de herstructurering van de groep naar facturering via abonnementsmodellen, die nu gebruikelijk zijn in de software-industrie. De termijncontracten elimineren aanvankelijk hoge eenmalige opbrengsten uit licentieverkopen, die slechts geleidelijk worden gecompenseerd door de opbrengsten uit abonnementen. Maar dit zou moeten helpen om het inkomen te stabiliseren en het plannen gemakkelijker te maken. 95 procent van de abonnementsklanten verlengde hun contract, zei de CEO tijdens een analistenconferentie. De investeringen in de herstructurering van de groep zouden dit jaar tussen de 30 en 40 miljoen euro bedragen, aldus het bedrijf. “Deze inspanningen vertegenwoordigen het hoogtepunt van onze investeringen in onze bedrijfstransformatie”, aldus CFO Matthias Heiden. “Daarna verwachten we dat onze marge door de snellere groei in de richting van onze middellangetermijndoelstellingen zal bewegen.” In 2023 moet een marge van 25 tot 30 procent worden bereikt.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *