De Chinese economie vertoont kracht. Als teken van het aanhoudende herstel nadat de Corona-crisis was overwonnen, ontwikkelde de buitenlandse handel van de Volksrepubliek zich in december opnieuw aanzienlijk positief. Zoals de douane van Peking donderdag aankondigde, is de export in december met 18,1 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De invoer steeg met 6,5 procent. Ook de buitenlandse handel van China ziet er in de loop van het jaar robuust uit: ondanks de moeilijke omstandigheden in het Corona-jaar groeide de export in 2020 als geheel met 3,6 procent. De invoer daalde slechts licht met 1,1 procent.

Aangezien het meest bevolkte land ter wereld het coronavirus sinds de zomer grotendeels onder controle heeft en slechts enkele besmettingen tellen, zijn de economische activiteiten weer genormaliseerd. Terwijl de rest van de wereld een recessie doormaakt, zijn analisten van mening dat China de enige grote economie was met een groei in het afgelopen jaar. Het Internationaal Monetair Fonds (IFW) verwachtte onlangs dat het bruto binnenlands product (bbp) van China in 2020 met 1,9 procent zou groeien. Volgens de prognose zou de groei dit jaar zelfs 7,9 procent moeten zijn. China maakte maandag haar groeicijfers bekend. Ook Europese bedrijven die zaken doen in de Volksrepubliek profiteren van het herstel van de Chinese economie. Ze maakt zich echter ook grote zorgen. Ze waarschuwen voor nieuwe risico’s. Gevreesd wordt dat China en de andere grote economieën in de toekomst verder uit elkaar zullen drijven, wat zal leiden tot verstoringen van de mondiale handelsstromen. Dit is het resultaat van een analyse die donderdag werd gepresenteerd door de EU-Kamer van Koophandel in Beijing en het China Institute Merics in Berlijn.

De experts waarschuwen dat de spanningen tussen China en de VS waarschijnlijk zullen voortduren onder de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. Gezien de groeiende reserves in het Westen, vertrouwt China er steeds meer op om zijn eigen economie onafhankelijker te maken. Een regering van Biden zal waarschijnlijk “minder scherp” optreden. De onpartijdige consensus in Washington om China als een strategische concurrent te zien, betekent echter dat het onwaarschijnlijk is dat de globalisering gewoon weer normaal wordt. Ontkoppelingstendensen zijn niet alleen herkenbaar in supply chains in retail. China gaat ook zijn eigen weg als het gaat om data, de digitale sector en industriële standaarden. Het feit dat Peking doorgaat met zijn “radicalere” ambities naar onafhankelijkheid, wordt ook gevoeld door Europese bedrijven in China. De effecten van ontkoppeling zijn zowel “gecompliceerd als belastend” voor Europese bedrijven, vooral omdat ze momenteel proberen te profiteren van de groei in China na de coronapandemie. Na zeven jaar onderhandelen bereikten China en de EU eind december een principeakkoord over een investeringsakkoord. De overeenkomst heeft tot doel de markttoegang voor Europese bedrijven in China te verbeteren, eerlijke concurrentie te waarborgen en nieuwe zakelijke kansen te creëren.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *