Binnenkomst in Engeland is binnenkort alleen mogelijk bij een negatieve coronatest. De nieuwe regel wordt van kracht op vrijdagochtend (04.00 uur lokale tijd; 05.00 uur MET) en geldt ook voor Britse burgers, zoals het ministerie van Transport in Londen heeft aangekondigd. De test mag dus niet ouder zijn dan 72 uur bij het verlaten van het land van herkomst en moet voor vertrek worden gecontroleerd door de luchtvaartmaatschappij, spoorwegmaatschappij of de rederij.

Ongeacht het testresultaat, moet iedereen die het land binnenkomt tien dagen in quarantaine. Vrijstellingen van de testvereiste zijn onder meer kinderen onder de tien jaar en passagiers die vanuit andere delen van het VK binnenkomen. Britse staatsburgers waarvan bekend is dat ze het coronavirus hebben opgelopen, mogen uitdrukkelijk niet naar huis reizen. Volgens het ministerie moeten Britse grensbeambten steekproefsgewijs controleren of de testregels worden nageleefd. Bij overtredingen is een boete van minimaal 500 pond (gelijk aan 550 euro) verschuldigd en moeten ook transportbedrijven worden gevraagd om te betalen. Volgens berichten in de media is het te verwachten dat ook andere delen van het land de komende dagen hun toegangsregels zullen aanscherpen. “De regels zullen waarschijnlijk van toepassing zijn tot het einde van de huidige lockdown”, kondigde minister van Transport Robert Courts aan. De maatregelen moeten echter van tevoren op de proef worden gesteld.

Ondanks de harde lockdown ligt het huidige aantal coronagevallen in Groot-Brittannië nog steeds op een hoog niveau. Steeds meer Covid-19-patiënten moeten in het ziekenhuis worden behandeld. De overheid en medische professionals geven de schuld aan een nieuwe, waarschijnlijk zelfs nog besmettelijkere virusvariant die hoogtij viert in delen van het koninkrijk. Bovendien worden de regels voor het bevatten van de ziekteverwekker niet meer zo consistent gevolgd. Groot-Brittannië had vorige week meer dan 600 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Het aantal sterfgevallen overschreed in het weekend de drempel van 80.000 – en dit zijn alleen degenen die in de vier weken voor hun dood positief testten op het virus. LONDEN (dpa-AFX)

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *