Films kopen op Prime Video Iedereen die een film op Amazon Prime Video koopt, gaat ervan uit dat ze deze naar believen en voor onbepaalde tijd keer op keer kunnen bekijken. In werkelijkheid is dit echter niet het geval, omdat de consument alleen een licentie krijgt waarmee de aanbieder het product weer kan verwijderen. Amazon Prime Video-gebruikers kunnen genieten van duizenden gratis films en series. Als de gewenste blockbuster ontbreekt in het vrije bereik van de groep, staat het Prime Video-abonnees vrij om de titel te lenen voor een eenmalige bezichtiging of om deze permanent toe te voegen aan de digitale filmbibliotheek via de aankoopoptie.

Maar wie is de eigenaar van de films nadat een digitale kopie is gekocht? Welke rechten heeft de consument als de film plotseling uit de bibliotheek verdwijnt? Juist vanwege deze vragen wordt Amazon in de Amerikaanse staat Californië geconfronteerd met een rechtszaak bij de US District Court in Sacramento. De Amerikaanse Amanda Caudel beschuldigt de groep van oneerlijke concurrentie en het verbergen van juridische informatie voor consumenten. Volgens Caudel is het niet duidelijk dat de aanschaf van de films slechts een kwestie is van licenties en niet, zoals gezegd, van het verkrijgen van het filmbestand, zoals Hollywood-verslaggever meldt.

Omdat Amazon adverteert met de verkoop van de films en niet met een licentie voor onbepaalde tijd. Vanuit het oogpunt van de consument is het probleem hiermee dat de gekochte films op elk moment uit de bibliotheek kunnen verdwijnen door licentiewijzigingen. Dat betekent dat de aangekochte film eigenlijk alleen in bruikleen werd gegeven en niet permanent werd gekocht. Volgens Amazon staat in de algemene voorwaarden echter duidelijk dat de consument een licentie koopt en niet de film, meldt Hollywood-verslaggever. De vermeende koopoptie bestaat niet alleen bij Prime Video, maar ook bij vrijwel alle andere aanbieders die films en series als digitale versie aanbieden. In een interview met SPIEGEL legt advocaat Carola Sieling uit hoe de hele zaak in dit land legaal wordt afgehandeld: “Zelfs onder de Duitse wet is een film die via een streamingdienst is gekocht geen aankoop in juridische zin.” Omdat de consument er niet vrij over kan beschikken, zelfs niet na aankoop, d.w.z. het doorverkopen of consumeren buiten het respectieve streamingplatform.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *