Na de enorme economische malaise tijdens de Corona-crisis hebben met name de grote industriële sectoren meer vertrouwen in het jaar 2021. Volgens een onderzoek van het Institut der Deutschen Wirtschaft (IW) verwachten 26 van de 43 sectoren een hogere economische activiteit dan in 2020. Er is een hausse. maar niet in zicht. De hoopvolle vooruitzichten voor 2021 betekenen niet voor een aantal bedrijven en hele bedrijfstakken een terugkeer naar het niveau van voor de crisis, legde het werkgeversgerichte instituut uit. Dit heeft ook gevolgen voor de arbeidsmarkt.

De hoop is voornamelijk gevestigd op de productiesector. “De industrie is de drijvende kracht achter de economische crisis”, zei IW-directeur Michael Hüther van het Duitse persbureau. “Voorwaarde is dat de grenzen open blijven, toeleveringsketens niet scheuren en kinderen naar kinderdagverblijven en scholen kunnen gaan zodat werknemers kunnen blijven werken.” De eerste harde sluiting in het voorjaar had ook een enorme impact op de industrie omdat veel landen tijdelijk hun grenzen sloten. De binnenkomende bestellingen en de productie nemen al geruime tijd weer toe. Voor komend jaar verwachten 21 industrieën een iets hogere productie. Zo hopen de machinebouw, de elektrotechnische industrie en de chemische industrie het crisisjaar achter zich te laten. Volgens het IW zal de terugkeer naar normaal wat tijd vergen. De horeca, detailhandel, beurzen en reclame-industrie hopen op een ten minste gematigde groei na het crisisjaar 2020, waarbij de activiteiten gedeeltelijk worden gesloten.

De auto-industrie en belangrijke leveranciersgebieden zoals gieterijen of staal- en metaalverwerking verwachten een aanzienlijk hogere productie. “De brute inzinkingen in 2020 relativeren deze positieve verwachtingen niettemin”, legt het IW uit. In totaal zien vijf verenigingen een beduidend hogere output dan in 2020. Daarentegen gaan 13 brancheverenigingen ervan uit dat het productieniveau in 2021 zelfs onder dat van het crisisjaar zal liggen. Onder meer de textiel- en mode-industrie en de voedingsindustrie vrezen een forse teruggang. Onder meer de bouwsector verwacht een iets lagere impact. De bouw is tot dusverre booming. Volgens de IW lijdt het echter in toenemende mate onder de algemene zwakte van de investeringen en de verminderde productie als gevolg van de pandemie. Het onderzoek vond plaats in november en dus vóór de strengere maatregelen die sinds 16 december van kracht zijn om de pandemie in Duitsland in te dammen. Volgens Hüther bracht een verdere enquête medio december de splitsing aan het licht tussen grote delen van de industrie enerzijds en detailhandel en hotel en horeca anderzijds, waar de tweede harde sluiting bijzonder hard voor is. Volgens schattingen van de grote ondernemersverenigingen laat het herstel op de Duitse arbeidsmarkt nog lang op zich wachten. 23 bedrijfstakken verwachten een afname van het aantal werknemers. Dit zijn onder meer de auto-industrie en de financiële sector, die de structurele verandering door onder meer digitalisering al voor de crisis hadden gevoeld.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *