Na het besluit van het Brandenburgse Staatsmilieuagentschap om de fabriek van de Amerikaanse elektrische autofabrikant Tesla in Grünheide bij Berlijn verder te bouwen, waren vertegenwoordigers van natuurbeschermingsverenigingen geschokt. “Het nemen van zo’n serieus besluit vlak voor de kerstvakantie is voor de twee natuurbeschermingsverenigingen Nabu en de Green League niet meer te begrijpen”, verklaarden de vertegenwoordigers van de verenigingen Christiane Schröder en Michael Ganschow donderdag. “De verenigingen vinden het bijzonder schokkend dat het technische toezicht van het ministerie van Milieu wordt uitgeoefend ten gunste van economische belangen.”

Schröder en Ganschow verwijzen naar een zin in de brief van het Staatsmilieuagentschap van woensdag, waarin wordt gesteld dat de voortzetting van de bouw van de fabriek niet langer gekoppeld hoeft te worden aan de voorwaarde dat een borgsom voor er is daadwerkelijk een eventuele ontmanteling uitgevoerd. “Als onderdeel van de uitoefening van discretie heeft het Staatsbureau voor het Milieu ook rekening gehouden met een overeenkomstige instructie van de toezichthoudende autoriteit”, zei het daar. Het Brandenburgse ministerie van Milieu maakte woensdag bekend dat de deelstaat Brandenburg met Tesla een verlengde deadline van 15 januari had afgesproken om 100 miljoen euro te storten voor mogelijke ontmantelingskosten. Tesla had de borg op 17 december niet verstrekt na de vroege goedkeuring voor verdere ontbossing en de installatie van machines voor de spuiterij. Daarna werd het werk voorlopig opgeschort. De federale voorzitter van de Ecologische Democratische Partij (ÖDP), Christian Rechholz, beschuldigde het Staatsmilieuagentschap woensdagavond van bedrog. “Op het laatste moment, wanneer de bomen al worden schoongemaakt voor kerstavond, de kranten worden gedrukt en iedereen mentaal met kerstvakantie is, laten de autoriteiten Tesla rustig verder bouwen”, bekritiseerde hij. “Deze aanpak is een enorme puinhoop.”

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *