Kleine en middelgrote ondernemingen vrezen dat staatssteun voor veel bedrijven te laat zal komen. De steun van november voor de industrieën die getroffen zijn door de corona-sluiting zou te traag worden uitbetaald, bekritiseerde de Federale Vereniging van KMO’s. Aan de andere kant ziet het federale arbeidsbureau geen golf van insolventies richting Duitsland komen. Een vooraanstaand econoom verwacht dat de economische output in het eerste kwartaal van 2021 zal afnemen.

De MKB-vereniging schrok: “Tot op heden heeft slechts een fractie van de dringend benodigde liquiditeit de noodlijdende bedrijven, veel kleine en middelgrote bedrijven bereikt. Middelgrote bedrijven staan ​​op de rand van faillissement ”, aldus een brief van de organisatie aan federaal minister van Economie Peter Altmaier (CDU). De brief is ingediend bij het Duitse persagentschap. Een uitbetaling van de steun in de loop van januari zou onaanvaardbaar zijn en bij veel bedrijven tot “extreme ontevredenheid” leiden – temeer daar de steun van december pas in januari kon worden aangevraagd. «We dringen er daarom bij u op aan om samen met de federale minister van Financiën te zoeken naar een snelle en onbureaucratische oplossing. Combineer de vooruitbetalingen met de betaling van november-steun. » Volgens het ministerie van Economische Zaken zullen de voorschotten op de decembersteun uiterlijk begin januari worden betaald. Bedrijven krijgen kortingen van 50.000 euro en zelfstandigen tot 5000 euro. Dit geldt al voor de novemberhulp. De federale overheid had besloten miljarden aan hulp te verstrekken aan bedrijven, bijvoorbeeld in de horeca, die door de sluiting begin november hun bedrijfsactiviteiten moesten sluiten.

Volgens het ministerie werd vanaf vrijdag in totaal bijna een miljard euro aan aanbetalingen aan bedrijven en zelfstandigen zoals kunstenaars uitbetaald voor novemberhulp. Het ministerie sprak van krachtige steun voor veel ondernemers in moeilijke tijden. Minister van Financiën Olaf Scholz beloofde Corona-hulp op lange termijn. “Financieel kunnen we de lockdown lange tijd volhouden omdat we een robuuste economie hebben met zeer efficiënte en internationaal concurrerende bedrijven”, zei de SPD-politicus van de Funke-mediagroep. Het nieuwe overbruggingshulpmiddel is bedoeld voor een langere periode. “Mijn boodschap: de staat zal helpen zolang het nodig is.” Het kabinet berekent dat de sluiting zo’n elf miljard euro per maand gaat kosten. Overbruggingshulp III zou vanaf januari beschikbaar moeten zijn. In tegenstelling tot de steun van november en december worden verkoopverliezen niet vergoed, maar vaste exploitatiekosten zoals huur en lease. De federale regering rechtvaardigde dit met de immense kosten van de hulp in november en december. Het maximumbedrag voor Overbruggingshulp III werd verhoogd van 200.000 euro naar 500.000 euro. Deze maximale subsidie ​​is voorzien voor bedrijven die direct en indirect te maken hebben met sluitingen. Gedeeltelijke betalingen zijn ook gepland voor overbruggingssteun III. Volgens het Federaal Arbeidsbureau is er momenteel geen risico op faillissement. “Onze cijfers geven op dit moment zoiets niet aan”, aldus bestuursvoorzitter Detlef Scheele van de dpa. In november was er een kleine 1,2 miljard euro aan faillissementsgeld betaald. In dezelfde periode van vorig jaar was dat 723 miljoen euro. In de cijfers voor 2020 is ook het faillissement van een grote winkelketen opgenomen dat niet door de pandemie is veroorzaakt. Het faillissement van Galeria Kaufhof moet worden bedoeld.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *