Gevreesd voor een dubbele dip-recessie In de VS bereikte het aantal coronadoden begin december nieuwe recordniveaus. Gezien deze ontwikkeling vreest Stephen Roach een recessie met dubbele dip in de VS. • Corona-pandemie treft VS weer hard

• Stephen Roach vreest een nieuwe tegenslag voor de Amerikaanse economie • Waarschuwing voor dollarcrash Waar veel experts voor hadden gewaarschuwd, is nu gebeurd: na Thanksgiving Het aantal besmettingen in de VS stijgt snel op feestdagen. Tijdens het belangrijkste Amerikaanse familiefestival van het jaar komen vaak alle generaties van een familie samen, ook al wonen ze soms verspreid over het hele land. Hoewel de CDC dit jaar dergelijke reizen met klem afraadde, hielden veel Amerikanen zich er ondanks het besmettingsgevaar niet aan vast.

De gevolgen zijn nu zichtbaar: volgens gegevens van Johns Hopkins University waren er begin december voor het eerst meer dan 2.800 coronadoden op één dag in de VS. Bovendien overschreed het aantal nieuwe besmettingen binnen één dag voor de tweede keer sinds het uitbreken van de pandemie de grens van 200.000. Tot nu toe zijn ongeveer 14,1 miljoen van de 330 miljoen Amerikanen besmet met het coronavirus en meer dan 276.000 van hen zijn eraan overleden. In absolute termen is dat meer dan in enig ander land ter wereld. Na 128 maanden te zijn uitgebreid, is de Amerikaanse economie in het voorjaar van 2020 officieel in een recessie terechtgekomen. Maar na de coronagerelateerde inzinking in het voorjaar kon het in het zomerkwartaal weer een recordgroei realiseren. Volgens het Washington Department of Commerce groeide het bruto binnenlands product (bbp) van juli tot september met 33,1 procent van juli tot september, terwijl het in het tweede kwartaal met 31,4 procent was gedaald. Maar de vreugde erover kon maar een korte tijd duren. Omdat de econoom Stephen Roach van de prestigieuze Yale University vreest dat dit kan leiden tot een dubbele dip-recessie. In de economie spreekt men van een dergelijk scenario wanneer een economie weer aan momentum verliest na het overwinnen van de recessie tijdens de volgende oplevingfase en opnieuw in een recessie stort.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *